Τη διοικητική διερεύνηση των περιπτώσεων κρούσματος Covid-19 στο προσωπικό των νοσοκομείων προωθεί η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής με έγγραφο που απέστειλε στις διοικήσεις των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, όπως καταγγέλλουν υγειονομικές πηγές στην «Εποχή» (και φαίνεται από τη φωτογραφία). Αντίστοιχα έγγραφα πιθανά να έχουν εκδώσει και οι υπόλοιπες ΥΠΕ της χώρας, καθώς για τέτοιου είδους οδηγίες δεν δύναται να αποφασίσει κάθε υγειονομική περιφέρεια μόνη της, αλλά πρόκειται για την κατεύθυνση που δίνεται από το υπουργείο Υγείας.
ΕΔΕ στο προσωπικό που νοσεί
Η οδηγία έρχεται μετά την απόφαση της διοικήτριας του νοσοκομείου Αγ. Σάββας να παραπέμψει σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) τρεις εργαζόμενες επειδή νόσησαν από Covid-19 πριν από λίγο διάστημα, και η οποία είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων. Βάσει της νέας οδηγίας, αντί να δίνεται η προσοχή στο ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία του προσωπικού των νοσοκομείων από τον κορονοϊό, περιγράφεται απλά η «σωστή» διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται από τις διοικήσεις, προκειμένου να μετακυλήσουν την ευθύνη στους εργαζόμενους, όπως εξηγείται από νοσοκομειακές πηγές στην «Εποχή».
Συγκεκριμένα, η οδηγία προβλέπει πως για τυχόν κρούσμα στο προσωπικό, αν το επιθυμεί η διοίκηση, θα πρέπει πρώτα να γίνεται έγγραφη διοικητική αναφορά του περιστατικού (για τον αριθμό των κρουσμάτων, τις ενέργειες ιχνηλασίας κτλ), σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να παραγγέλλεται προκαταρκτική εξέταση και αν διαπιστωθεί πειθαρχικό παράπτωμα, τότε να παραπέμπονται οι εργαζόμενοι σε ΕΔΕ.
«Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά τη διαδικασία, με την οποία θα φτάνουν να διώκονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά ακριβώς το γεγονός ότι ζητήματα δημόσιας υγείας θα αντιμετωπίζονται σαν να είναι θέματα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ή του ποινικού δικαίου. Το γεγονός ότι μπορεί να νοσήσει κάποιος την ώρα του καθήκοντος δεν αποτελεί παράλειψη ή λανθασμένη ιατρική πρακτική, και άρα πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά τραγικό ατύχημα που οφείλεται και στον τρόπο μετάδοσης του ιού, της αεροδιάδοσης δηλαδή», τονίζουν οι πηγές.
Καλύπτουν τα νώτα τους
Ιχνηλάτηση και έλεγχος με τεστ στα νοσοκομεία σε περίπτωση κρούσματος στο προσωπικό των νοσοκομείων (και όχι μόνο τότε), προφανώς και θα πρέπει να γίνεται, με γνώμονα να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων πρώτα απ’ όλα. Σε περίπτωση που η οδηγία αποσκοπούσε σε κάτι τέτοιο, όμως, τότε θα δίνονταν κατευθύνσεις στις ειδικές ομάδες Covid-19 που έχουν συσταθεί σε κάθε νοσοκομείο και στις διοικήσεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως έλεγχος πόσων εισέρχονται στο νοσοκομείο, ενίσχυση των προμηθειών σε αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, συχνή διενέργεια τεστ κ.ο.κ.
«Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι να καλύψει ο κάθε αρμόδιος τα νώτα του και να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ρίχνοντάς τις στον πιο αδύναμο κρίκο, δηλαδή τους εργαζόμενους. Όπως το υπουργείο Υγείας έχει διαφυλάξει τα δικά του, δίνοντας οδηγίες που δεν μπορούν να ακολουθηθούν, όπως για παράδειγμα να λάβουν άδεια όλες οι ευπαθείς ομάδες των νοσοκομείων και τηλεργασία κατά 50%, που δεν γίνεται λόγω έλλειψης προσωπικού, έτσι τώρα και οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα έχουν τη δυνατότητα να κατηγορήσουν το προσωπικό για τυχόν κρούσματα, αντί να λάβουν καλύτερα μέτρα προστασίας». Με άλλα λόγια, όπως τίθεται, πρόκειται για τη λογική της ατομικής ευθύνης και της καταστολής που εν γένει έχει επικρατήσει στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, και τώρα εφαρμόζεται και πιο ειδικά στους εργαζόμενους που θέτουν κάθε μέρα σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν των άλλων.
Σημειώνεται πως μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό 13 υγειονομικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ βάσει βρετανικής μελέτης, οι γιατροί και νοσηλευτές, ακριβώς λόγω της φύσης της δουλειάς τους κι όχι κάποιου «παραπτώματος», διατρέχουν 7πλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από τον Covid-19.
Μειώσεις κονδυλίων, μετακινήσεις αντί προσλήψεων
Παρόλ’ αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το υγειονομικό προσωπικό, όσο και όλη την κοινωνία. Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε αυτή τη βδομάδα, οι δαπάνες για την υγεία είναι κατά 572 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με του 2020. Ταυτόχρονα, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών, προκειμένου να απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε περιοχές της Β. Ελλάδας, αλλά και στις χρόνιες ελλείψεις των νοσοκομείων, μέσω της 1ης και 2ης ΥΠΕ, διέταξε τη μετακίνηση 8 γιατρών από τα νοσοκομεία της Αττικής κάθε εβδομάδα και για 4 εβδομάδες για να «καλύψουν» ανάγκες των νοσοκομείων των Γιαννιτσών και της Κατερίνης. «Και αυτό την ώρα που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του λεκανοπέδιου αγκομαχούν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων», όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας την απόσυρση της απόφασης και την πρόσληψη με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων, όλων των γιατρών που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
Αν η κυβέρνηση, λοιπόν, ενδιαφέρεται όντως για τον περιορισμό της ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας Covid-19 τότε, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «αντί να μεταβιβάζει τις ευθύνες της, να υλοποιήσει -έστω και τώρα- αυτά που ζητούν οι υγειονομικοί εδώ και πολλούς μήνες: Στελέχωση με επαρκές αριθμητικά μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από τμήματα non Covid σε τμήματα Covid. Τήρηση στοιχειωδών όρων υγειονομικής ασφάλειας στις υποδομές (αποστάσεις μεταξύ κρεβατιών στις πτέρυγες νοσηλείας, διαχωρισμός των ασθενών στα ΤΕΠ και στα τμήματα, βοηθητικοί χώροι, τουαλέτες, μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ.).Τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό, στους ασθενείς και οπωσδήποτε καθημερινά στους συνοδούς οι οποίοι προσέρχονται στα νοσοκομεία. Αυστηρός έλεγχος του επισκεπτηρίου».
0 Σχόλια