ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΑΝΩΝ» ΣΤΗΝ ΤΟΝΊΝΑ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ;



Στην Τονίνα / Tonina του Μεξικό, τα περισσότερα κρυπτά μηνύματα ευρίσκονται στο Παλάτια των Ελλήνων (Palacio de las Grecas), τα οποία διαθέτουν ένα περίεργο πλέγμα από πλινθοδομή, που αποτελεί ένα κωδικοποιημένο και έως τώρα μη αναγνωρίσιμο μήνυμα. Το Palacio de las Grecas ή το Παλάτι των Frets εκτείνεται στο 3ο και 4ο επίπεδο πλάτωμα, της 7κλιμακωτής ακρόπολης της Τονίνας.
Από την Tonina του Μεξικό.
Φωτ.: Φ. Τούμπανος.

Η δομή παίρνει το όνομά της από τα τεράστια σκαλοπάτια μοτίβα που εκτείνονται σε ολόκληρο το ύψος του τοίχου αντιστήριξης της 3ης ταράτσας, το οποίο υποστηρίζει και την δομή του παλατιού ακριβώς πάνω από το επίπεδο 4.

Λένε ότι η εξοικείωση με τα διακοσμητικά σχέδια που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα κτήρια από την αρχαιότητα και έχει οδηγήσει στο όνομα "Palacio de las Grecas".

Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες προτάσεις σχετικά με το τι σημαίνει το γιγαντιαίο σχέδιο και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να το διαβάσετε.
Είναι πολύ πιθανόν το πρότυπο να κωδικοποιείται ώστε να διαβάζεται σε πολλές κατευθύνσεις για να δώσει πολλές έννοιες.
Τα πιο δημοφιλή συμπεράσματα είναι ότι το μοτίβο έχει 7 βήματα που αυξάνονται διαγώνια, όπως οι σκάλες ενός ναού, που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει την 7κλιμακωτή ακρόπολη της Τονίνας, ενώ δύο τετράγωνα σπειροειδή μοτίβα παράγουν την χαρακτηριστική εικόνα μιας διχαλωτής γλώσσας φιδιού.
Συνδυάστε τα δύο αυτά σύμβολα μαζί και το μοτίβο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μας λέει ότι η Τονίνα είναι η θέση του Θεού του Φιδιού.

Η εικονογραφία εκτείνεται πέρα από αυτό το απλό συμπέρασμα, επειδή η φιδική γλώσσα είναι το προϊόν της κάθετης κατοπτρικής απεικόνισης ενός πιο κοινού μεσοαμερικανικού μοτίβου που διαθέτει μια τετράγωνη σπείρα που οδηγεί σε διαγώνια σκαλοπάτια.
Κτήριο με μαιάνδρους, στο Mitla του Μεξικό, ένα από τα πολλά της περιοχής, που και εδώ τα λένε Grecas...
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

Αυτό το σύμβολο είναι ένα οικείο θέαμα στους τοίχους της πόλης Zapotec του 7ου αιώνα. Στο Mitlea / Mitla, το μοτίβο χρησιμοποιείται ως ένα απείρως επαναλαμβανόμενο λογότυπο που σμίγει έξυπνα μια ταυτόσημη αρνητική μορφή (δηλ.Το ανυψωμένο τριβείο και ο βυθισμένος γυμνός τοίχος δημιουργούν ένα πανομοιότυπο μοτίβο, αλλά αντίστροφα το ένα).


Υ.Γ.: Άραγε Μεξικό Μέση Χώρα;
Πράγματι είναι στην μέση της αμερικανικής ηπείρου...

---------
Φώτιος Τούμπανος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια